המילה "סרטן" קיבלה משמעות כמעט אבסולוטית של מחלה. כל אחד מכם ודאי שמע על המחלה או מכיר מישהו שחלה בה. מדובר באחת המחלות השכיחות בארץ ובעולם ורבות פניה. על אף תפוצתה רבים מסתובבים עם מידע לא נכון ומעודכן לגבי המחלה ולא מודעים לאיברי גוף רבים בהם המחלה יכולה לנגוס. חוסר הידע ושברי האמונות יכולים להשפיע לשלילה על אבחון המחלה ודרכי הטיפול. סרטן מערות האף, למשל, הוא סרטן נדיר ולא מוכר. חוסר תשומת לב לגורמים ולתסמינים יכולים לא להביא לריפוי מלא, על אף שסיכויי הריפוי שלו גבוהים כשמאבחנים אותו בזמן. לעומת זאת סרטן עור האף שכיח יותר וניתן לגילוי בקלות יחסית.
ראשית, סדר במונחי מחלת הסרטן
סרטן הוא שמן של מחלות הבאות לידי ביטוי בגידול מאסיבי של תאים. תאים הם המרכיב של כל הרקמות והאיברים בגוף. כאשר מתפתח בגוף סרטן, תהליך חלוקת התאים הבונה ומרפא רקמות, יוצא משליטה. חלוקת התאים ממשיכה ללא בקרה והתאים מתרבים בקצב מסחרר במקרים מסויימים. הגדילה התאית המאפיינת סרטן הינה גידול ממאיר, אשר עלול להתפשט לחלקי גוף אחרים ולהרוס את הרקמות באזורים הללו. הרפואה מכירה היום כמאתיים גידולים שונים של סרטן. ההבדלים טמונים באיברים השונים בהם מתפתחת המחלה, בסוג התאים הסרטניים, בקצב התפתחות התאים, בגיל החולה ומצבו.
אצבע על הדופק של סרטן באף
סרטן באף מתייחס לסינוסים (חללים/מערות) שבין העצמות שמאחורי האף. הסינוס עטוף בתאים ששומרים על האף מפני התייבשות על ידי הפרשה של ריר ומוסיפים לחות למהלך הנשימה. הסרטן במערות האף הוא נדיר ביותר ועולה כי הגורמים לסרטן האף הם עישון, הרחת טבק וחשיפה מתמשכת לנסורת או ניקל. כשם שהסרטן נדיר כך גם תסמיניו אינם חד משמעיים ויכולים להצביע על מחלות וליקויים אחרים. התסמינים הנפוצים הם: נפיחות סביב העיניים, קשיים בנשימה, ראייה כפולה, שיבושים בדיבור, דימום מתמשך מהאף, כאבי ראש וחוסר תחושה או כאב באף, בלחי ובשיניים העליונות. סרטן עור האף מתפתח בעיקר עקב החשיפה לקרינת השמש. ברוב המקרים ניתן לזהות גידול בעור האף בקלות, אולם במקרים מסויימים קצב הגדילה הופך מהיר או כאשר הגידול חודר לעומק הרקמות של האף ועלולים להקשות על אבחון בשלב מוקדם. סרטן עור האף יתבטא כגוש בולט או פצע שיכול לדמם או נקודת חן ששינתה את צבעה וגודלה.
חובתך לשמירה על הבריאות
במידה ושמת לב לתסמינים הללו והבחנת שלא חל שיפור במצבך כעבור מספר ימים עליך לפנות לרופא המשפחה. היות וסיכוי הריפוי של סרטן באף גבוה כאשר האבחון מוקדם, חובתך להיות ערני. במידה ורופא המשפחה לא יאבחן בעיה רפואית אחרת הקשורה לתסמינים, הוא יפנה אותך לבדיקות נוספות כגון: צילום רנטגן, בדיקת CT, סריקת MRI ובדיקה באמצעות סיב אופטי.
הטיפולים כנגד סרטן האף
לאחר אבחון המחלה והערכת המצב בהתאם למיקום הסרטן, סוגו, התפשטותו ובריאותך הכללית, יוחלט על טיפול. סוג ראשון של טיפול הוא ניתוח. לפעמים הניתוח מתבצע על שטח גדול ונרחב המערב הסרה של עור בלבד אך לעיתים גם חלק משלד האף ובסיומו נדרש שחזור אף חלקי או מלא. סוג שני של טיפול הוא טיפול בקרינה המשמידה את תאי הסרטן. סוג שלישי של טיפול הוא כימותרפיה, טיפול בתרופות אנטי סרטניות המיועדות להשמדת תאי הסרטן. טיפול זה בדרך כלל אינו יעיל ברוב סוגי סרטן מערות האף.
שחזור אף על ידי ד"ר אהרן עמיר
ניתוחי אף חלקי או מלא מתבצע תוך הקפדה על שחזור יחידות אסתטיות המרכיבות את האף. שחזור מתוכנן היטב יאפשר מיקום חתכי הניתוח באופן שישתלב במבנה האף. שחזור אף חלקי יתבצע על ידי שימוש במתלי עור קיימים מאזורים הסמוכים לחסר כמו: אף, לחי ומצח. שחזור נרחב יותר של מחצית האף או שחזור אף מלא יתבצעו תוך שימוש במספר מתלים מקומיים. מתלים אלה יועברו לצורך הציפוי הפנימי של האף ובדרך כלל יחד עם מתלה של עור המצח המועבר מעל לכל המתלים לכיסוי מבנה האף המשוחזר.
מידע נוסף על: ניתוחים פלסטיים
מידע נוסף על: מתיחת פנים