שחזור לסת עליונה

הלסת העליונה נושאת בתוכה את השיניים העליונות אך גם תומכת את מרכז הפנים ונושאת עליה את עצמות האף וארובות העיניים. גוף העצם מכיל חלל (סינוס מקסילארי) הנמצא מתחת לארובות העיניים וממוקם מעל לשיניים הטוחנות וגובל בחלל האף בצידו הפנימי. החיך הקשה מפריד בין חלל האף לחלל הפה ובנוי ברובו מעצם הלסת העליונה אך גם מעצמות החיך בחלקן האחורי.

שחזור לסת עליונה נדרש בעיקר לאחר כריתה של גידולים שפירים או ממאירים או טראומה. כריתה חלקית של הלסת העליונה בדרך כלל אינה מצריכה שחזור לסת עליונה בייחוד אם אינה פוגעת ביציבות המבנית של העצם או במבנים הסמוכים אותם היא תומכת. כריתה חלקית המערבת גם כריתה של רקמות רכות הצמודות אליה מחייבת שחזור של הרקמות הרכות וניתן במקרה זה לשקול את הצורך בשחזור לסת עליונה. כריתה מליאה מחייבת שחזור לסת עליונה שלעיתים יכול להתבצע על ידי תותבת תומכת או במקרים מתאימים על ידי שימוש במתלה חופשי המועבר לאזור החסר ומחובר לכלי הדם המקבלים בטכניקה מיקרוכירורגית.

שחזור לסת עליונה, כיצד מתבצע?

שחזור לסת עליונה בצורה חלקית למעט זה המערב את השיניים והחיך הקשה ניתן לשחזר על ידי שימוש בשתלים מתכתיים כמו רשת טיטניום המותאמת לחסר במהלך הניתוח. ניתן לשחזר חסרים חלקיים כאלה גם על ידי שימוש בשתלים סינתטיים המיוצרים ייעודית על פי הדמיית CT של החולה מפוליאתילן (Medpor) או פולימר של מתיל-מתאקרילאט וקאלציום הידרוקסיד (HTR) אולם שחזור זה מבוצע בדרך כלל בניתוח נפרד מניתוח הכריתה. שחזור חלקי של אזור החיך הקשה והשיניים אפשרי על ידי שימוש בתותב המותאם לחסר על ידי מנתח פה ולסת. שחזור לסת עליונה מלא ניתן גם הוא לביצוע על ידי שימוש בתותב מתאים הממלא את חלל עצם הלסת העליונה החסרה ותומך ברקמות הרכות מבפנים.
שחזור מורכב יותר של חסר עצם מבוצע על ידי העברת מתלה חופשי של עצם עם כלי הדם המזינים אותה ומחוברים לכלי דם באזור הניתוח בטכניקה מיקרוכירורגית. יחד עם העצם ניתן להעביר גם רקמות רכות על פי הצורך כמו עור ושריר לצורך כיסוי פנימי או חיצוני וכן למילוי חלל פנימי באזור הניתוח. העצם התורמת השימושית ביותר היא עצם השוקית (fibula) מהשוק יחד איתה ניתן להעביר מקטע עור וכן מקטע שריר ואזור העור התורם נסגר על ידי שתל עור. ברוב המקרים לא נותר חסר תפקודי בגפה התחתונה והעצם המושתלת מאפשרת בהמשך לאחר קליטתה שחזור של המשנן על ידי משתלי שיניים מתאימים.

אפשרויות נוספות לשימוש במתלה חופשי של עצם הן עצם השכמה (scapula) או האגן (iliac) יחד איתן ניתן להעביר עור לכיסוי מתאים. גם כאן מידת החסר התפקודי או האסתטי הינו מזערי, אך עצמות אלה אינן מאפשרות בדרך כלל שחזור המשנן בהמשך והרקמות הרכות המועברות איתן עבות מכדי לאפשר עיצוב מיטבי.

מידע נוסף על: ניתוחים פלסטיים
מידע נוסף על: מנתחים פלסטיים

דילוג לתוכן